Vormbehoud

Je kent het wel. De smoezen. Ze worden bij voorkeur verspreid vlak voor een loopje. In de naar Midalgan, Tijgerbalsem vermengd met banaan stinkende tot omkleedruimte uitgeroepen parkeergarages of in de veel te  vroeg bevolkte startvakken. Het erge is, je hoort het jezelf uitkramen, ook  tegen willekeurige meelopers.

Zo van:

“Ben benieuwd hoe het gaat vandaag……

Kom net terug van een blessure; zit tegen een griepje aan; erg druk geweest druk op het werk; toch nog last van een  een  jetlag; mag maar op 80% van mijn fysio; nieuwe schoenen; eigenlijk is dit net het verkeerde weer voor mij; ze hebben me in het verkeerd vak gezet verlies ik bij de start al meters; het komt net iets te vroeg etc”

Waarom toch  dat van te voren indekken. Voor wie? Het thuisfront, je hardloopmaatjes.

In je clubblad staat de tijd straks toch meedogenloos zwart op wit, zonder al zelf verzonnen verzachtende omstandigheden. Of je moet een column schrijven…

Het vreemde is, dat de meeste van dit soort  lopers  tegen een tegenstander opzien die er niet is. Hij is slachtoffer van zijn eigen ooit neergezette tijd! En die tijd staat vast, terwijl zijn tijd langzaam voorbij gaat. “Je wordt ouder papa, geef het maar toe…”.want in die categorie zitten vaak de grote smoezengebruikers. En dan bedoel ik ook vooral ook looppapa’s…de loopmama’s hoor je niet!

Ooit liep ik de Zevenheuvelen rond de 1.10.00  en vanaf dat moment is het heuvelafwaarts gegaan. Kwam er niet eens meer in de buurt.

“Maar ja, het gekke is, dat ik eigenlijk nooit goed loop in november. Dat is zo gek, ben nooit ziek, maar altijd rond de zevenheuvelenloop zit ik zo tegen een griepje aan en is het ook altijd zo druk op het werk.”

Na afloop viel het dan wel weer mee.  In ieder geval  liep ik het uit. Volgend jaar moet ik toch wel weer eens onder de 120 komen. Beetje meer kilometers maken, iets vaker lopen, paar kilootjes er af, ietsje minder drinken etc. Moet makkelijk kunnen!

En dat volgende jaar. Sta ik weer in het startvak (natuurlijk in een te snel vak ingeschreven, zodat ierdereen me binnen de eerste 5 km al voorbij is….inclusief degenen die ik er op een zaterdagochtend in het bos zo uit denk te lopen)

En ja hoor, ik kom weer net iets later bij de eerste 5. Maar als ik het tempo volhoud kan ik het net goedmaken in het tweede stuk, daar liet ik vorig jaar wat liggen. Niet dus! En dan ga ik ook weer voor de bijl tussen de 10 en 12km zo’n gemeen stukje.

Bij de finish is het dus weer net niet….. Maar daar kun je alleen mee thuiskomen als je je van te voren hebt ingedekt. Hou iedereen voor best lekker gelopen te hebben. Maar van binnen baal je als een stekker. (je wordt ouder papa…)

Volgend jaar doe ik toch weer mee…..probeer maar geen snellere tijd meer. Dek me ook niet meer in.

Ik ga gewoon voor  ” vormbehoud” ! En dat is zo rekbaar als ik zelf wil…….

Joost Berends

Geef een reactie