Deventer tob- of topsport stad?

Toen wij enige jaren geleden door Australië en Nieuw Zeeland reisden, viel ons op dat je overal mooi aangelegde sportvelden zag. Wat nog meer opviel is dat je overal kinderen zag spelen. ’s Ochtend met school,’s middags met sportclub, en ’s avonds met ouderen. Zelden werden deze, prachtige aangelegde, velden niet gebruikt! Overal rennende en plezier makende kinderen. Witte petjes op tegen de sterke zon, en aan de kant grote kannen met drinken.

In Nederland, maar zeker ook in Deventer, zie je overdag veel lege sportvelden:  Onze kinderen op school moeten het doen met een uurtje sport in de week. Op donderdagochtend geeft de juf ‘apenkooien’ en trefbal in een troosteloos wijkzaaltje. Het is zichtbaar een verplichting voor leerlingen en leerkrachten.  Toen ik vorig jaar met mijn oudste dochter sportdag begeleiden mocht, schrok ik me dood. Zo veel kinderen van 10, 11 jaar die niet in staat zijn om een bal recht te schoppen of te gooien naar elkaar.

Waarom pakken we dat niet aan hier in de stad: werk samen tussen sportclubs, basisscholen en PABO’s. Laten we alsjeblieft de gemeente er niet bij betrekken, want anders krijgen we lange lijsten met redenen waarom het allemaal niet kan of niet mag. Zullen we het simpel houden?

De PABO zorgt voor enthousiaste jonge mensen die het leuk vinden om kinderen te trainen. De sportclubs stellen hun accommodatie ter beschikking en leerkrachten (of klassenouders) brengen kinderen van school naar de sportvelden. En oh ja, laten we vragen of er jong gepensioneerden zijn die willen helpen om ranja in te schenken en misschien eens een pleister op te plakken, als er een knie geschaafd wordt.

Iedereen blij? Scholen, omdat kinderen een uitlaatklep hebben buiten de school om, ouders omdat sportende kinderen gezonder en gelukkiger zijn, de sportclubs want dit zal echt leiden tot meer aanwas van leden en de kinderen? Kijk maar eens naar sportende kinderen. Die zijn veel gelukkiger als ze buiten spelen en nog meer als ze over 12 jaar met een medaille op het podium staan in het Olympisch stadion van Amsterdam!

Geef een reactie