Als je de snelle reclamejongens mag geloven bezit een nieuwe schoen veel demping. Maar als diezelfde schoen al 1200 kilometer achter de hakken heeft is er van die demping bitter weinig meer over. Deze uitgelopen schoen mag zijn laatste dagen slechts slijten op een kalm verend bospaadje. Tenslotte beëindigt hij zijn loopbaan in de schuur en worden uit nostalgie nog jaren bij zijn afgeschreven soortgenoten bewaard.
Wat is demping nu eigenlijk? Volgens het woordenboek is dempen “het verminderen van de uitwijking in een golfbeweging bij trillende lichamen”. Dus ongeveer zoals de schokbrekers van een auto er voor zorgen dat je rustig kunt blijven bellen of koffie drinken terwijl je over een verkeersdrempel rijdt.
De demping van een hardloopschoen is voorwerp van veel onderzoek. Alle grote fabrikanten lossen het probleem op hun eigen wijze op. Daarbij flink gehinderd door elkaar omdat alle systemen door octrooien worden beschermd.
Zo gebruikt Nike al jaren luchtkamertjes om de klappen op onze gewrichten op te vangen. Nike “air max” is het concept van deze Amerikaanse fabrikant. Asics heeft “Gel” ontwikkeld en verwerkt dit exclusief in zijn hardloopschoenen. Saucony heeft al sinds begin jaren negentig het GRID systeem als demping. Dit systeem lijkt op een soort tennisbespanning die in de zool zit verwerkt. Mizuno heeft hiertoe een aantal jaren geleden de Wave-plaat ontwikkeld. Dit is een min of meer golvende plaat die de tussenzool van de schoen in tweeën deelt. Tenslotte hebben ook Adidas en New Balance niet stil gezeten maar eigen materialen ontwikkeld. AdiPrene is door Adidas zelf ontwikkeld en New Balance verwerkt exclusief het materiaal AbZorb in zijn hardloopschoenen.
Eigenlijk wel zonde dat al die energie door de demping wordt teniet gedaan. Veel mooier zou het zijn geweest als de neerwaartse kracht kon worden opgevangen en teruggegeven in de opwaartse kracht; het principe van een veer.
De fabrikanten en wetenschappers hebben zich dit ook gerealiseerd en zo heeft Adidas een schoen ontwikkeld met een metalen bladveer in de hiel. Ook Nike heeft een poging gedaan met zijn Shox (4 veerkrachtige paaltjes onder de hak). Het verst ontwikkeld hierin lijkt de “WaveSpring” technologie die door het schoenmerk Spira is gepatenteerd. Door deze spiraalveren in de hak is dit inderdaad een snelle schoen, maar de vraag is natuurlijk of hij wordt toegestaan bij wedstrijden.
We kennen natuurlijk de Zuid-Afrikaan Oscar Pistorius die twee onderbenen mist. Oscar loopt op verende prothesen, die hem de bijnaam Blade Runner opleverden. Deze zogenoemde Cheetah-blades geven de loper een mechanisch voordeel, zo oordeelde een commissie van de IAAF in 2008 en sloot hem destijds uit van officiële wedstrijden. Dit weerhield hem er niet van een Olympisch record te vestigen bij de Paralympics.
Het lijkt er dus op dat er veel energie wordt besteed om bij onze schoenen de optimale demping te realiseren en de veerkracht binnen de perken te houden. Bij een atleet of een atletiekvereniging is eigenlijk het omgekeerde van belang. Wij willen geen demping maar realiseren graag optimale veerkracht.