post

Trainen tijdens de coronacrisis (door Hans)

Hardlopen en wielrennen zijn sporten waar ik veel plezier aan beleef. Gelukkig zijn dat beide activiteiten die in deze coronatijd nog prima kunnen. Bij zwemmen of teamsporten ligt dat een heel stuk ingewikkelder. Normaliter fiets ik ongeveer 3 keer per week en loop ik daarnaast ook ongeveer 3 keer per week. De hardlooptrainingen bij Daventria kunnen natuurlijk op dit moment  niet doorgaan maar gelukkig stuurt Erik, onze trainer van de donderdagavondgroep, maandelijks een gevarieerd trainingsprogramma toe.

Solo-intervaltraining is niet altijd handig maar als je een weg zoekt zonder veel zijwegen waarbij de lantaarnpalen op vaste afstanden van elkaar staan is dat prima te doen. Ik maak van de intervaltraining dan: 4 of 5 lengtes hard en 2 lengtes pauze.

Ik woon in de Vijfhoek en kan vandaaruit mooie routes lopen: Via het Overijssels kanaal door Schalkhaar of een rondje Oude Molen-Lettele zijn twee van mijn favoriete duurloopjes die beiden in één uur passen. Langs het ziekenhuis naar de Beestenmarkt en via de Holterweg terug is ook geschikt en prima verlicht.

Vandaag (zondag 29 maart) maak ik een duurloopje van ongeveer 12 kilometer (tempo ongeveer 13 km/u). Het is droog en fris. Griet wil wel mee op de fiets: gezellig! Hoewel een gesprek voeren niet echt goed combineert. We kiezen voor een rondje Schipbeek met de klok mee. Grotendeels verhard, ongeveer 9 kilometer en aan meerdere kanten prima uit te breiden.

Via de Gooikersdijk Deventer uit: eerst verhard daarna onverhard. Daarna langs de Holterweg richting Bathmen. De wind pal tegen maakt het fris. De bomenrij biedt gelukkig wat bescherming. Vóór de spoorwegovergang rechts en bij de Spitdijk Spitdijk weer rechts en direct het fietspad op. Griet fietst vooruit voor een actiefilmpje in deze heerlijke landelijke omgeving. Schipbeek breed
Op precies 4 kilometer steek ik de Schipbeek over; het vriendelijke riviertje dat vanuit Duisland komt en bij de A1 in de IJssel stroomt. Schipbeek Griet op fiets Genietend van de fraaie wolken en bomen met de wind schuin in de rug. Aan het eind van het pad langs de Schipbeek schiet Griet nog een filmpje.
Via Helios naar het A1-bedrijvenpark; weinig inspirerend maar dan kun je in elk geval geconcentreerd lopen en even praten. Bij het benzinestation toch maar een foto gemaakt van het bord Bebouwde kom met de bebouwde kom van Deventer. Hier raakt het geduld van Griet al een beetje op. Griet verveelt Daarna de Siemelinksweg; het mooie fietspad van een kilometer is prima geschikt voor intervaltraining. Siemelinksweg Via de Holterweg weer terug richting Colmschate. Naast de MacDonald’s ligt een leeg grasveld te wachten op het nieuw te bouwen Leisureworld future leisureworld. Wie gaat er nu binnen sporten als je buiten zo heerlijk kunt lopen?  Nog even aanzetten onder het treinstation door en dan zit het er weer op. 12 kilometer heerlijk coronavrij gedraafd. map schipbeek

Hans Blankestijn

Geef een reactie