Specialisatie

(Bron: Atletiek.nl) 

Atletiek is onder te verdelen in drie hoofdonderdelen, elk hoofdonderdeel bevat meerdere specialisaties. 

  • Looponderdelen 
  • Springonderdelen 
  • Werponderdelen 

Looponderdelen 

Sprint (100m, 200m en 400m) 
De sprint heeft de kortste afstanden van de looponderdelen en hierbij gaat het om explosiviteit om vanuit stilstand in een startblok zo snel mogelijk op volle snelheid te komen. De atleten lopen hierbij ieder in een eigen baan. 

Midden afstand (800m, 1000m, 1500m) 
Midden afstandlopers combineren uithoudingsvermogen met een hoge snelheid. De atleten lopen niet in een eigen baan dus de uitgangpositie in de eindfase van de wedstrijd is van groot belang voor de overwinning waarvoor slim en tactisch gelopen moet worden. 

Lange afstand (3000m, 5000m, 10.000m) 
Lange afstandlopers hebben een bijzonder groot uithoudingsvermogen nodig, gecombineerd met een goede technische loopstijl. En om te winnen, ook een goede strategie.  

Horden (100m (vrouwen), 110m (mannen) en 400m  
De hordeloop is een combinatie van een loop en een springonderdeel. De lopers komen tijdens hun sprint op regelmatige afstanden een horde tegen. De hordes kunnen tijdens de race omver worden gelopen, maar de loper vermijdt dit liever omdat dit ten koste gaat van de snelheid.  

Estafettes (4x100m, 4x200m, 4x400m, 4x800m en 4x1500m) 
De estafette is het teamonderdeel binnen de atletiek. Vaak worden de estafettes aan het eind van een kampioenschap gehouden en vormt dit een van de hoogtepunten voor een atletiekploeg. De atleten moeten na hun race op volle snelheid een estafettestokje doorgeven binnen een vastgesteld wisselvak.  

Steeple chase 2000m (vrouwen) en 3000m (mannen) 
De steeplechase is ontstaan vanuit de paardrijsport. Het hindernisparcours met houten balken en per ronde een waterbak levert vaak spectaculaire beelden op. Naast uithoudingsvermogen is ook de coördinatie van de atleet van groot belang.  

Springonderdelen 

Verspringen 
Verspringen is een atletiekonderdeel met weinig hulpmiddelen; een aanloop, de afzetbalk en de zandbak. Het basisprincipe is zo hard lopen als je kan en deze snelheid door middel van een explosieve afzet omzetten in een vlucht door de lucht.  

Hinkstapspringen 
Hinkstapspringen lijkt redelijk op het verspringen, maar toch heeft het onderdeel zijn eigen specialisten. Het is een technisch onderdeel dat kracht, snelheid en coördinatievermogen vergt van de atleet. De atleet neemt een aanloop, maakt een hink, zet de stap en maakt daarna de sprong. Zowel de hink, de stap als de sprong kennen een techniek die kort na elkaar zo goed mogelijk moeten worden uitgevoerd. 

Hoogspringen 
Bij hoogspringen nemen de atleten een aanloop en springen ze door middel van de flop over de lat heen. Dit is een sprong waarmee je rugwaarts over de hoogspring lat springt waarbij je maar met één voet mag afzetten. Wanneer je de lat raakt en deze naar beneden valt, is de poging mislukt. (zie het interview met Hidde ter Woord, hoogspringer

Polsstokhoogspringen 
Polsstokhoogspringen wordt ook wel het meest acrobatische atletiekonderdeel genoemd. De atleet heeft een lange stok in zijn handen en neemt hiermee een aanloop richting de lat. Door middel van de juiste insteek van de stok in de steekbak en een katapultachtige beweging omhoog, probeert de atleet over de lat heen te springen. 

Werponderdelen 

Kogelstoten 
Kogelstoters staan in hun uitgangspositie met hun rug naar de werprichting. Ze maken vervolgens een aanglij-beweging binnen de cirkel of gebruiken een draaitechniek om vervolgens de kogel vanuit hun nek weg te stoten.  

Discuswerpen 
De discuswerper maakt anderhalve draai in de discusring waarmee hij probeert de ufo-gevormde discus op de juiste manier weg en zo ver mogelijk te werpen. Techniek, kracht en een goede controle over het lichaam zijn voorwaarden om in dit onderdeel uit te blinken.  

Kogelslingeren 
De kogelslingeraar draait minstens twee maal met zijn kogel door de ring voordat het projectiel, een ijzeren kogel aan een staaldraad, wordt gelanceerd. De kracht en geweld van dit nummer maken dit onderdeel tot een spectaculaire gebeurtenis.  

Speerwerpen 
Bij het onderdeel speerwerpen wordt een aanloopstrook gebruikt om snelheid te ontwikkelen voordat de speer bovenhands wordt weggeworpen.  

Bijzondere onderdelen 

Hieronder wordt verstaan de meerkamp (10kamp mannen, 7kamp vrouwen). Zie meerkamp