post

Race for refugees, doe ook mee of doneer!

Lees hieronder hoe onze Nick Oppers in deze wedstrijdloze periode gemotiveerd blijft hardlopen en per kilometer geld bijeenbrengt voor mensen in Oeganda.

Misschien is deze goede doelenactie wel iets voor jou! Race for refugees biedt de mogelijkheid om iets goeds te doen voor een ander én voor jezelf. Het wordt georganiseerd door ZOA, een organisatie die noodhulp biedt voor mensen in crisisgebieden en helpt met wederopbouw en ontwikkeling. Tijdens deze actie kan je wandelend, hardlopend of fietsend kilometers maken om geld op te halen voor mensen die alles kwijt zijn geraakt door een oorlog of een ramp, met vluchtelingen als specifieke doelgroep van de actie.

Ik heb ZOA leren kennen via een neef van mijn vrouw die bij de organisatie werkt en heb het voorrecht gehad om in 2016 bij hen op bezoek te gaan in Oeganda. Het was ingrijpend om te zien met hoe weinig middelen de lokale bevolking daar moet leven. Gelukkig is het wel al veel beter dan enkele decenia geleden, toen er nog burgeroorlogen waren. Ook zijn er voor hun stand op het gebied van scholing, ziekenhuismiddelen, de aanpak van vrouwenbesnijdenis en de landbouw flinke stappen in de goede richting gemaakt. Het was bijzonder om enkele van die projecten waaraan ZOA heeft bijgedragen  met eigen ogen te mogen zien.

Een van de bijzondere momenten beleefden we op een akker naast een drooggelegen rivier. Met een mechanisch bediende pomp heeft men nu de mogelijkheid om ook in het droogseizoen de akkers te bewateren vanuit het grondwater onder de rivier en daardoor kan men in de barre omstandigheden toch een soort boerenkool verbouwen. Voor de lokale mensen is dit zo bijzonder dat ze ons met open armen ontvingen. Het hele gezin werd opgetrommeld en uit hun van klei gemaakte huisje werd een boekje en pen gehaald: of we even in het gastenboek wilden schrijven. Ook kregen we een levende kip mee als dank dat we interesse toonden in hun leven. Als je dan 1.5 km terugloopt naar het lokale kantoorterrein van ZOA dan besef je wel wat nu echt belangrijk is in het leven en hoe goed wij het in Nederland wel niet hebben.

Voor mij is deze actie dus een manier om weer eens wat terug te doen voor anderen. Daarnaast geeft het me een sportief doel in deze periode zonder wedstrijden en biedt het een stok achter de deur om in de kille Coronawintermaanden toch voldoende naar buiten te gaan en daardoor fit te blijven. Mijn doelstelling is om in een half jaar tijd 500km te hardlopen en 1000km te fietsen. Mijn vrouw en haar ouders doen ook mee en gezamenlijk willen we € 2000,- ophalen. Als dit verhaal je aanspreekt, help mij dan het financiële sponsordoel te behalen.
Doneren kan viahttps://www.raceforrefugees.com/actie/nick-oppers/doneren 

Als kleine tegenprestatie raad ik aan de op waarheid gebaseerde film “The boy who harnassed the wind” te kijken (o.a. op Netflix beschikbaar). Het is een mooi, ingrijpend verhaal van een jongen die opgroeit in een arm boerengezin in Malawi en waarin te zien is wat ontwikkeling kan betekenen voor de mensen die daar wonen. Door je donatie aan ZOA help je ergens op de wereld iemand de stap te kunnen zetten naar een beter leven.

Beter nog dan mij te sponsoren, ga zelf mee doen! Dat brengt immers nog meer geld in het laatje en niet alleen ik blijf fit, maar jijzelf ook. Je kan individueel of in een team meedoen en je bepaalt zelf je afstand.

Daarnaast biedt het je ook de mogelijkheid om eens wat meer te weten te komen over hoe een organisatie als ZOA hulp biedt. Afhankelijk van je sportieve doel neemt ZOA je mee op digitale reis door een land waar zij actief zijn (met een winterwandeling van 5 km breng je al een bezoek aan een vluchtelingenkamp in Oeganda).

Door anderen te inspireren om ook mee te doen, probeer ik het maximale uit de sponsoractie halen. Als je het leukt lijkt om ook mee te doen, kijk dan eens op https://www.raceforrefugees.com

 

 

Geef een reactie