post

Arend Karenbeld overleden

Woensdag 16 december 2020 is Arend Karenbeld overleden. Arend was sinds 1979 erelid van onze vereniging.
Arend behoorde in zijn jeugd tot de Nederlandse sprinttop. Maar veel bekender in sportland werd Arend als Daventria hardlooptrainer door zijn vernieuwende aanpak waarbij hij interval en duurtraining combineerde op basis van persoonlijke maximale hartslag.

Arend Karenbeld ontdekte dat je het lichaam optimaal traint door op verschillende niveaus en op het juiste moment inspanning te leveren. Hartslagmeters bestonden nog niet; De metingen werden zo goed en kwaad als dat mogelijk was handmatig gedaan; geconcentreerd tellen en tien seconden meten, vermenigvuldigen met zes en je wist je aantal hartslagen per minuut. Door de enthousiaste aanpak van Arend trainen de Daventria hardlopers zoveel effectiever dan de concurrentie dat vier van zijn pupillen eind jaren zeventig de Nederlandse hardlooptop vormden: Gerard Nijboer, Roelof Veld, en de neven Henk en Gerard Mentink.

Ook nadat Arend en Nenna Karenbeld naar Groningen verhuisden bleef de band met onze vereniging sterk. We mochten hen enkele jaren geleden nog ontmoeten toen Arend zijn 65-jarig lidmaatschap van onze vereniging vierde.
Arend Karenbeld werd 87 jaar. We wensen Nenna en de familie veel sterkte met het verwerken van dit verlies.
foto: Arend Karenbeld in het midden tussen zijn Daventria atleten
(vlnr Roelof Veld, Henk Mentink, Gerard Mentink en Gerard Nijboer)

Geef een reactie