post

Podiumplaatsen bij NK-meerkamp voor junioren

In het weekend van 13 en 14 mei waren er enkel podiumplaatsen voor de atleten uit de meerkampgroep van Daventria. Leon Mak (trainingslid) won het goud bij de JB, Lauri Hulleman het zilver bij de JA en Lynn van Zijl het brons bij de MB.

Zaterdagochtend om 10u ging voor Lauri de meerkamp van start, zijn doelen waren: PR-puntentotaal scoren, podium plek en de limiet voor het EJK later in dit seizoen in Grosseto (Italië).
Op de 100m ging hij wat matig weg uit zijn startblok, maar in de race zelf kwam hij tot hoge snelheid en liep een nette 11.39.
Leon mocht daarna van start op de 100m en liep een mooi PR; 11.45.
Lynn had wat meer gehoopt bij haar eerste onderdeel, de 100m h, maar liep toch een nette 16.35.
Leon was vooraf de grote favoriet bij de JB, dus dan is het altijd maar afwachten of je dit waar kunt maken. Lynn stond als 13e geplaatst voor deze meerkamp, maar bij een goede meerkamp kan ze dicht bij het podium komen.

Het moeilijke voor een meerkamper is om echt van onderdeel naar onderdeel te werken en deze opdracht hadden ze dan ook alle drie van mij meegekregen.
De jongens hebben als 2e onderdeel in de meerkamp het verspringen. Voor Lauri 1 van zijn sterkste onderdeel en voor Leon juist 1 van zijn zwakste. Lauri had wat moeite om in zijn eerste 2 pogingen met zijn aanloop, maar in de 3e poging sprong hij heel dicht bij zijn PR, 6m90.
Leon die veel aandacht heeft gegeven in zijn trainingen op het verspringen, wat daar heel goed ging, kon dat in deze wedstrijd niet omzetten in een super resultaat en sprong 5m78.
Voor Lynn was ondertussen het hoogspringen begonnen, zij liet een paar hele mooie sprongen zien en sprong een keurige 1m59.

De jongens gingen nu door naar het kogelstoten, Lauri stootte 12m60 met de 6 kg en Leon 14m93 met de 5 kg kogel, ook Lynn mocht door naar het kogelstoten en stootte 14m02 met de 3 kg kogel. Voor alle 3 een goed resultaat binnen de meerkamp.
Lauri en Leon hebben als 4e onderdeel het hoogspringen op het programma staan. Lauri had vorig jaar een enorme dip op dit onderdeel en was het helemaal kwijt. Nu sprong hij 1m91, maar er had nog wel meer ingezeten. Hetzelfde gelde voor Leon, maar met 1m89 had ook hij een goed resultaat op dit onderdeel.
Dag 1 van de meerkamp wordt altijd afgesloten met een loop onderdeel waar je toch even flink in het zuur loopt. Voor de meiden is dit de 200m en voor de jongens de 400m
Lynn had vooraf een PR staan van 28.20 en wist dat hier wel wat vanaf kon, maar toen ze eenmaal van start ging, gingen alle remmen los en scheurde ze naar 26.49, zelfs ik had dit in mijn enthousiaste bui niet kunnen voorspellen.
Leon, die over het algemeen liever niet langer rent dan 110m met hekken gaf ook flink gas op zijn 400m met 52.26 liep ook hij ruim een seconde van zijn PR af. Lauri liet iedereen even zien hoe je zo een afstand moet doen en vloog over de baan naar een PR onder de 50 seconde 49.94 op precies te zijn.
Nu moesten de 3 atleten uitgebreid uitlopen, rekken, eten en rusten en op naar dag 2. Dag 2 begon voor de jongens zeer vroeg, je moet weten dat je lichaam 4 uur nodig heeft om optimaal te kunnen presteren. De jongens moesten om 10u van start, dus hun zondag ochtend startte al om 6u, direct uit bed even wat wandelen en loslopen, ontbijten en dan aankleden tas in pakken en naar de wedstrijd.

Lauri lag nog redelijk op koers voor zijn limiet poging, maar de hordenrace en specifiek de 1e horde is voor hem een lastige. Het startschot valt en hij gaat briljant over horde 1, maar schrikt daar zo van dat hij horde 2 hard raakt en veel snelheid verliest, zijn eindtijd was gek genoeg wel een Pr, maar echt te weinig om op koers te blijven voor de limiet. Zwaar teleurgesteld blijft hij op de baan liggen na de finish. Leon loopt een goede race en ik dacht een Pr 14.42.
Vervolgens mochten de jongens discuswerpen. Lauri dacht aan opgeven, maar ik heb hem kunnen overtuigen om door te gaan en uiteindelijk is de meerkamp mentaliteit heel simpel, opgeven is geen optie.
Discus in de meerkamp is het meest lastige wat er is, je hebt als atleet eerst alle energie moeten aanspreken in de hordenrace en moet dan ineens omschakelen naar rust en techniek van het discuswerpen. Gelukkig kwam onze werpcoach Sanne van Rossum mij ondersteunen en kon León een goede worp neerzetten met 43m74, Lauri had kon de knop van zijn teleurstellende hordenrace niet omzetten in een goede worp en bleef steken op 34m60.
Lynn begon nu ook haar 2e dag en sprong direct in haar eerste sprong een evenaring van haar PR 5m09, dit was ook direct haar beste sprong.
De jongens mochten door naar polshoog, vaak een langdurend onderdeel i.v.m. de grote verschillen in hoe hoog er gesprongen wordt.
Lauri sprong na het lange wachten 4m, wat voor hem prima was, maar er had wel veel meer ingezeten. Voor Leon is dit zijn onderdeel binnen de meerkamp. Indoor had hij zich al genesteld in de top op de allertijden ranglijst voor B-junioren, maar vandaag sprong hij 4m80 wat inhoudt een gedeeld 3e plaats op de allertijden rangrijst bij de B-junioren en nog een leuke wetenswaardigheid, dat is hoger dan Rens Blom (onze enige mannelijke wereldkampioen ooit) sprong als B-junior. Hiermee stelde min of meer ook zijn kampioenschap veilig, want hij lag nu wel heel erg ver voor op zijn concurrentie.

Ondertussen had Lynn haar speer naar een afstand van 39m25 geworpen, voor haar geen super afstand, maar wel ruim genoeg voor haar om zich naar een podium plek te vestigen.
Op de afsluitende 800m moest zij gewoon een stabiele race lopen en dat deed ze ook. In 2.32.97 stelde zij haar bronzen medaille veilig en kan zij terugkijken op een zeer goede meerkamp.
Lynn met haar medaille om haar nek naar huis, want er moest gewoon weer gestudeerd worden voor haar vwo-examen, brak in Emmeloord de hel los. Een enorme stort/ onweersbui legde de wedstrijd een half uur stil. De jongens hadden wel al 1 poging speer gehad, maar mochten daarna nog 2 worpen doen. Leon was al in de overwinningsroem en bezegelde dat nog even met een Pr 47m41. Lauri wierp een redelijke 51m09, maar zat met zijn hoofd al meer bij de volgende meerkamp over 3 weken om daar de limiet dan maar te beslechten.
De beide mannen hadden nu alleen nog de afsluitende 1500m voor de boeg. Leon heeft hier in de trainingen veel in geïnvesteerd, want dit was een zwakker onderdeel van hem, maar nu had hij het niet nodig en liep zijn meerkamp rustig uit in 5.03.85. Lauri dacht laat ik mijn teleurstelling van vandaag maar een goed afreageren en scheurde naar 4.27.44. Hij haalde hierdoor een hierdoor 7085 punten en dat is een PR boven de 7000 punten (magische grens in de meerkamp) en de zilveren medaille op dit NK.
Leon scoorde 7105 punten, dit is een PR en de beste prestatie allertijden door een B-junior. Navraag bij de AU bleek het geen Nederlands record te zijn, want die records zijn er alleen voor senioren en junioren, dus niet specifiek voor B-junioren.

Afsluitend kan ik dus zeggen dat dit best een succesvol weekeind is geweest. Nadat ik zondag een belletje had gepleegd met journalist van de Stentor Deventer en enthousiast had verteld dat dit een zeer unieke prestatie was van deze 3, had ik toch gehoopt dat hier wat over geschreven zou worden, maar helaas blijft het Nederland en is het een grotere nieuwswaarde hoe de lokale teamsport weer gefaald heeft dan deze topprestatie. Erg jammer maar het zij zo.
In het eerste weekeind zijn deze kanjers in ieder geval weer te bewonderen in de meerkamp in Gemert en ik ga er dan vanuit dat Lauri dan wel de limiet van 7250 punten gaat halen.

Geef een reactie