Stadspenning voor Emma Oosterwegel

Dinsdagmiddag 21 september ontving Emma Oosterwegel de Deventer Stadspenning uit handen van de burgemeester van Deventer. Door Corona kon slechts een select gezelschap de feestelijkheid bijwonen, maar gelukkig kunnen we de speech hier delen. Lees mee, het is een prachtige speech!

Speech Ron König tgv uitreiking Deventer Stadspenning aan Emma Oosterwegel

21 september 2021

Beste Emma, na jouw geweldige prestatie in Tokio mag ik als burgemeester iets tegen je zeggen. Een burgemeester is altijd trots als een inwoner van de gemeente een medaille behaalt. Maar in jouw geval voelt het voor mij extra speciaal. Ik volg jouw prestaties namelijk als sinds jij heel jong was, ik denk een jaar of zes. Omdat mijn dochters ook aan atletiek deden, stond ik door de jaren heen vaak met jouw ouders langs de lijn. Ik heb jouw eerste stappen naar die bronzen medaille van heel dichtbij gezien en dat maakt dit moment voor mij heel bijzonder.

Emma, jij bent een gedreven atleet. Van jongs af aan heb je getraind bij Atletiek Vereniging Daventria. Jouw lijst met overwinningen en mooie plekken die je behaalde bij atletiekwedstrijden is indrukwekkend.

De meerkamp heeft weinig geheimen meer voor jou en daarnaast ben je heel bedreven in het speerwerpen. In beide disciplines veroverde jij in je juniortijd al enkele titels. In 2016 werd je, je was zelf nog A-junior, bij de senioren voor het eerst nationaal kampioen bij het speerwerpen. Vervolgens veroverde je twee jaar later ook de nationale indoortitel op de vijfkamp, een titel die je in 2019 en 2020 prolongeerde. Ik herinner me jouw deelname aan het EYOF, het WK onder de 20, en zeker het WK onder de 23 waar je 4e werd. In 2019 heb je deelgenomen aan het WK in Doha, Quatar. De lijst is te lang, je prijzenkast is inmiddels goed gevuld met overwinningen en hoge noteringen.

Deze zomer vertrok je naar de Olympische Spelen in Tokio. En onverwacht haalde je daar een bronzen medaille op de meerkamp. Met een persoonlijk record, nota bene, van 6590 punten. Dat is echt een bijzondere prestatie. Van oudsher zijn we in Nederland goed in schaatsen, in wielrennen en natuurlijk in Korfbal. Atletiek, het meest oorspronkelijke onderdeel van de Olympische Spelen, is een sport waarop je concurrentie hebt van de allerbesten van de wereld. Dat je naar de Spelen ging, waar het wereldwijde neusje van de zalm op atletiekgebied naartoe gaat, was al heel fijn. Dat je daar een bronzen medaille haalde, dat voelt als goud!

Atletiek, zeker de meerkamp, is een moeilijke sport. Dat weet ik van nabij. Om een goede atleet te zijn, moet je ook een slim zijn. Je moet in staat zijn de technische aanwijzingen om te zetten in resultaat, je moet kunnen reflecteren en natuurlijk de techniek van de vele verschillende onderdelen goed beheersen. Atletiek is voor de uitverkorenen, met kracht, conditie, loop- én denkvermogen. Jij hebt goede benen én je bent een goede denker. Daarnaast heb je inmiddels minimaal 10.000 trainingsuren in je sport zitten, het is namelijk ook een kwestie van doorzetten. De combinatie van dat alles brengt je ver, dat hebben we al gezien en ongetwijfeld gaan we er in de toekomst nog meer van zien.

Je succes heb je op eigen kracht bereikt. Je komt uit een sportief gezin, maar je moest het zelf doen. Je bent bescheiden, een beetje verlegen misschien, vrolijk en gezellig, en hebt de mentaliteit van een topsporter: je bent serieus en bent bereid om offers te brengen. Om feestjes te missen en jezelf dingen te ontzeggen. Hoewel je het zelf niet ziet als ‘iets ontzeggen’. Sport is immers dat wat jij het leukste vindt om te doen! En het brengt je ook veel. Als leeftijdsgenoten op school zaten, kon jij jaloersmakende foto’s sturen van een trainingsstage in Zuid-Afrika.

De merkwaarden van Deventer passen bij jou: je bent authentiek: je koos voor een originele sport. Je bent een tikje eigenwijs, in die zin dat je je eigen plan trekt om te komen waar je wilt zijn. Je bent vernieuwend voor de sport: atletiek is ineens niet meer iets van de oude Grieken, maar van onze jonge Emma. Die fantastische taarten bakt en die, naast de atletiek ook nog hard werkt voor haar studie Bodem, Water en Atmosfeer in Wageningen. Komend jaar rond je je bachelor af. Ook gewoon even …

Toen jij je bronzen plak haalde, waren wij tijdens onze vakantie in de auto onderweg naar Spanje. We hebben voor je gejuicht. Vanuit de auto belde ik mijn dochter Benthe om jouw succes te bespreken. We waren geraakt door je 3e plaats, en we hebben een traantje van ontroering weggepinkt. Zo blij zijn we voor jou persoonlijk. En zo fantastisch is het voor de stad dat een van de onzen, een atlete uit Deventer, in het verre Tokio sportief succes heeft behaald. Ook hebben we genoten van het plezier dat van het scherm afspatte in het onderonsje tussen jou en je trainingsmaatje Anouk Vetter; jullie waren bijna blijer voor elkaar dan voor jezelf. Dat is de sportiviteit, die zo hoort bij atletiek.

Jouw succes, Emma, maakt een grote indruk op Deventer. We zijn trots op jou en op jouw topprestatie. Je bent de derde in een illuster rijtje: oud-clubgenoot Gerard Nijboer haalde zilver op de marathon bij de Olympische Spelen in Athene en Carlijn Achtereekte goud op de 3 km schaatsen in Pyongyang. Jouw brons, Emma, is een stimulans om bij de Olympische Spelen in Parijs in 2024 (lekker dicht bij huis, dus ook op een normaal tijdstip voor al je fans) voor goud te gaan. Wij gaan alvast onze duimen soepel maken …

Ook zijn we trots op Daventria, waar zulk toptalent gekweekt is. We verwachten een hausse aan aanmeldingen van jonge kinderen die atletiek willen gaan doen omdat ze jou als voorbeeld hebben. Jonge sporters kijken tegen je op. Je bent een ambassadeur voor Deventer én een ambassadeur voor de sport.

Emma, omdat jij zo’n fantastisch boegbeeld bent voor de sport in Deventer, hebben burgemeester en wethouders van Deventer besloten jou de Deventer stadspenning met oorkonde toe te kennen. Je hebt je bijzonder verdienstelijk gemaakt voor het maatschappelijk leven binnen de Deventer gemeenschap op het gebied van sport. Je bent een voorbeeld voor je stadgenoten, jong en ouder. Ik reik de penning met veel plezier aan je uit. Van harte gefeliciteerd!

Geef een reactie