post

Trainingsweekend 2011: heuvels, kneusjes en fietsers

21-23 januari werd weer het traditionele trainingsweekend gehouden voor de din-don-groep wegatleten. Deze keer georganiseerd door Johan Kats en Henk van Wijhe, die Stayokay Arnhem als uitvalbasis hadden gekozen voor de 30 enthousiaste lopers.`
Een prima plek, vlakbij bossen, heuvels en nog meer heuvels. Dit jaar geen gladheid, geen sneeuw, hooguit een beetje modder.
De stalorders waren duidelijk: een gezellig trainingsweekend, flink trainen en de nachten inzetten als herstelmomenten.

Op vrijdagmiddag was een groot deel van de groep al op tijd naar Arnhem gereisd om de eerste training mee te kunnen maken. Onder leiding van onze twee trainers (Liny en Alfred) werd een mooi heuvelachtig parcours doorlopen, goed voorbereid door Johan & Henk. De plotselinge wegafsluiting leverde een mooi extra omwegje op, we waren tenslotte nog erg fit.

 

Na een verkwikkende douche en een smakelijke maaltijd, werd ook de bar uitgetest. Gezellig bijkletsen en kennismaken met de groep. Niet te uitgebreid, de zaterdag met drie trainingen lagen nog voor ons. Ervaringen van vorige jaren hadden ons wel geleerd om niet alle energie de eerste avond op te drinken.

Zaterdag was dan ook de dag van de trainingen, eten, douches, rusten en trainingen. En de dag dat we de eerste fietsers mee hadden. Helaas waren verschillende mensen geblesseerd geraakt in de voorbereiding naar het trainingsweekend. Des te toffer dat ze wel een groot deel van het trainingsweekend meededen ! Best frustrerend als je supergraag wilt meetrainen, maar het gewoon niet lukt. De kreet “kneusjes” was dan ook eigenlijk alleen maar meevoelend bedoeld !

Een eerste training in het bos. En net als de vrijdag, ook hier waren weer heuvels. Niet gewend in onze stad Deventer, waar de Wilhelminabrug al een heftige helling is. Dus Alfred en Liny lieten ons goed proeven van de hellingen. Enkele atleten moesten bij deze training eerder afhaken, omdat de spieren te veel protesteerden. Nieuwe oefeningen werden geïntroduceerd, verbeten gezichten opgetekend.

Snel weer terug naar de Stayokay, zodat we op tijd terug waren voor de overvolle douches, de lunch en snel daarna de herstelloop. Ook hier moesten weer keuzes gemaakt worden (training overslaan om fit de 3e training op Papendal aan te kunnen of juist wel de train03hersteltraining te doen om niet geheel te verkrampen). De herstelloop was in ieder geval geen herstel voor de fietsers, aangezien de modder, tractorsporen en het mulle zand geen pretje waren voor hen. Ook de lopers hadden de eerste kilometers even last van stijve spieren. Pas na een tijdje kwam het gepraat weer op gang en zag je de ontspanning weer op de gezichten verschijnen. Met een verplicht extra ommetje (45 minuten is geen 39 minuten!) werd de herstelloop afgesloten en was de power-nap aan de beurt. Even bijkomen, voordat we naar Papendal zouden gaan voor de ultieme test: gewoon een uur telkens 2,7 km lopen, elke 900 meter sneller. Tussentijden werden bijgehouden op een groot elektronisch bord, zodat je goed kon zien of je de versnelling wel uitvoerde !

De trainingen begonnen nu toch wel zijn tol te eisen, maar de echte die-hards lukte het om 5 maal de 2,7 km te lopen in prachtige tempo’s.
Henk van Wijhe genoot, ondanks zijn hardnekkige rugblessure; maar zijn loopgrijns was er wel weer even.

Dit jaar mochten we gelukkig na de training direct in de auto’s stappen en hoefden we niet terug te lopen na de loodzware training. Enkele geluksvogels konden zich in Stayokay professioneel laten masseren door de speciaal ingevlogen Henk Kaspers.

En hoewel op zondagochtend nog een pittige duurloop op het programma stond, was het nu wel tijd voor een klein hardlopersfeestje. Na de uitreiking van de Spieker-bokaal aan Richard en Leidy (Leidy per telefoon), een heuse marathontaart voor Johan Kats werd het een echt feestje met enige alcoholische versnaperingen, jaren80-muziek en een kleine dansvloer. De rookies keken hun ogen uit.

Zondag was de dag van de lange duur. Met maar liefst 6 fietsers bij ons mochten wetrain07 onder goede weersomstandigheden de lange duur afwerken: 17 of 25 kilometers door de mooie bossen en over het zweefvliegveld Terlet. Daar moest natuurlijk Liny’s onverbiddelijke “vliegtuigje”-oefening even worden uitgevoerd! Aan het tempo was zeker niet te merken dat dit alweer de 5e training was. Achterblijvers hadden meerdere keren een flinke dobber er aan om de groep weer in te halen, zeker als de marsleider even was ontgaan dat er een achterblijver was. Rookie Tjerk liet zijn eerst 25 kilometer optekenen, met op het einde toch wel een grimmige grijns.

Een zeer wenselijke lunch was uiteindelijk het einde van een prachtig weekend. Tassen vol welriekende kleding en schoenen mochten weer ingeladen worden voor de thuisrit. Plannen voor het volgend jaar worden al weer gesmeed !

Geef een reactie