post

Paasweekend in de Belgische Ardennen

In het weekend van 2 t/m 5 april heeft een groep van 44 mensen, bestaande uit 12 gezinnen, de Paasdagen doorgebracht in de Ardennen. Van elk gezin traint er minimaal een persoon bij de (bos-)recreanten, dus de bindende factor van dit Paasweekend was AV Daventria 1906.
We verbleven in een voormalig hotel. Het was er ruim en er was genoeg plek voor iedereen.

alt  

Op de begane grond was een grote eetzaal, een computerkamer met internet (waren we heel blij mee), een zitkamer (waar vooral gelezen werd), een grote keuken, een grote ruimte met een bar en tv en een grote zaal met een kegelbaan, een toneel en tafeltennis- en biljarttafels. Op de 1e en 2e verdieping waren diverse slaapkamers voor 2, 3 of meer personen en 2 badkamers.

Op enkele slaapkamers stond een gammele douchecabine (die er uitzag als een tijdmachine).
De jeugd (13 t/m 19 jaar, bestaande uit 9 personen) sliep op één kamer. Omdat er niet genoeg bedden op één kamer stonden en omdat sommige bedden in een niet zo goede staat waren sliepen er 2 jongens op de grond, maar gelukkig paste het allemaal en was het erg gezellig. Ook de jongere meisjes sliepen op een eigen kamer. Zij hadden zelf een luxe privé badkamer mét ligbad!

 

De eerste avond ging een aantal mensen uit eten, de rest bleef in het huis en heeft daar pannenkoeken gegeten. Veel trek hadden we niet want meerdere personen waren op het lumineuze idee gekomen om een kilo paaseitjes mee te nemen.

Gelukkig arriveerden Jeroen en Jantien ruim op tijd met de drankvoorraad zodat er onder het genot van een borrel nader kennis kon worden gemaakt (wie hoort bij wie en waarom?).

Na een onrustige nacht (het is toch wennen in zo’n vreemd huis met vreemde geluiden en andere bedden) konden we ’s ochtends heerlijk ontbijten met vers gebakken bolletjes en croissants van de plaatselijke bakker. We ontbeten tussen 8 en 10 uur.

Dat was wel fijn want dan konden wij, de jeugd, nog een beetje uitslapen.

alt

Na het ontbijt werden de wandelschoenen aangetrokken en ging er een groot gedeelte van de groep op pad voor een stevige wandeling van ca. 16 km. De allerjongsten gaven het tempo aan, dus werd er stevig doorgestapt/gerend. Al wandelend volgden een riviertje en via diverse bruggetjes kwamen we tenslotte bij een kasteel. De terugweg ging langs een stuwmeer en vervolgens over een hobbelig bospad al klimmend, glibberend en klauterend terug naar de auto. Voor de tieners bestond de mogelijkheid om een parcours over het water af te leggen over touwbruggen, boomstammen e.d. Ze bleven droog!

alt Rond 4 uur kwam iedereen moe maar tevreden terug en ging men lezen, spelletjes doen, tafeltennissen, paaseieren verven (onder leiding van Wally en Karin) of gewoon gezellig kletsen.

’s Avonds stond een heerlijk 3 gangendiner op het menu, klaargemaakt door Marten en Ruud met hulp van Marcel en Lienke. We aten die avond soep, pasta met tonijn- of bolognésesaus en salades.

Eigenlijk stond er voor de avond een dropping gepland, maar omdat we laat klaar waren met het eten zou het voor de jongste kinderen te laat worden. Daarnaast waren de wandelaars vermoeid geraakt en dus werd de dropping verplaatst naar de zondag. Er werd nog wel lang nagepraat en geborreld (met tijgernootjes!).

Zondagochtend werd er licht ontbeten en daarna gesport. Een grote groep ging hardlopen. Anton en Jeroen hadden een leuke route uitgezocht van ca. 6,5 km. De echte liefhebbers namen het rondje 2-maal. Ook werd er gefietst door de prachtige omgeving. Na de brunch ging iedereen zijn eigen gang. Er werd weer gewandeld of gefietst. De kinderen waren vooral te vinden in de toneelzaal, waar ze aan het oefenen waren voor de “bonte middag”, met zang, (limbo)dans en kunstjes op de éénwieler.

Ook deze avond werden we verrast met een heerlijk 3 gangen menu van chefkoks Jantien, Anne en Joke. Zij kregen hulp van Marloes en Manouk.
Deze avond aten we borito’s met bonenvulling en salades met ansjovis of blauwe kaas en een heerlijk toetje na.

alt   Maar wat zou Pasen zijn zonder paaseieren zoeken, dus voor we ons op het diner konden storten moesten er eerst paaseieren worden gezocht.

De eieren waren door de hele kamer verstopt en mooi versierd.

De prijs voor het mooist beschilderde ei ging naar Noah en Anne. Gefeliciteerd!

Na het eten ging iedereen zich klaar maken voor de dropping. We vertrokken in 3 groepen:
– de jongste kinderen;
– de tieners;
– de volwassenen.

We moesten de weg terug vinden aan de hand van een routebeschrijving. We kregen ook een formulier met vragen mee dat we moesten invullen. De groep die de snelste tijd had en de meeste vragen goed beantwoord had won de dropping. Helaas regende het pijpenstelen en kwamen we als verzopen katjes terug.

De volgende ochtend gingen we als een gezamenlijke groep hardlopen, tenslotte zijn we Daventrianen! Iedereen die niet geblesseerd was liep mee. We liepen een rondje van 2,5 tot 3 km met een steile helling. Onderweg hebben we nog gezamenlijk rek- en strekoefeningen gedaan. We eindigden bij de brug in het dorpje Lignieuville.

alt

Ook de niet-lopers waren daar aanwezig en kon er een groepsfoto worden gemaakt. Daarna bestond de mogelijkheid om het rondje af te maken (tot ca. 10 km) of om terug naar het huis te gaan.

alt

Na de koffie, de douche en de lunch sloten we het verblijf gezamenlijk af door het bekend maken van de winnaars van de dropping. Dat was de eerste groep met de jongste kinderen.

Tot slot moesten de slaapkamers maar ook de gezamenlijke ruimtes nog worden opgeruimd en schoongemaakt.

Na het verdelen van de overgebleven boodschappen (kilopotten pindakaas en chocopasta e.d.) vertrok iedereen moe maar tevreden naar huis.

Het was een gezellig, sportief en geslaagd weekend dat zeker voor herhaling vatbaar is.

Marloes Timmerman (B-junior/15 jaar)

Klik hier voor nog meer foto’s (Manouk Buschers).

 

 

Geef een reactie